Vår felles trygghet, Høyre tar ansvar

Førsteside  »  Politikk  »  Vår felles trygghet, Høyre tar ansvar
26. jun. 2017 Ingen kommentarer ›› Anders B. WerpFacebooktwittermail

Jonas Gahr Støre gikk nylig til angrep på Erna fordi hun angivelig skal ha brutt med arven etter 22.juli. Debatt om hvordan vi kan bedre beredskapen er velkomment. Støres angrep går likevel for langt.

Etter 22. juli-tragedien handlet det om å stå sammen i sorgen, avdekke hva som sviktet og reparere i flokk.

Kort tid etter terroren, høsten 2011, fremmet Høyre et forslag uten kritiske bemerkninger til den sittende regjering. I forslaget ba vi om en politistudie, hvor bedre utnyttelse av samfunnets beredskapsressurser skulle vurderes.

Høyre var også med i stortingets 22.juli-komite uten å kritisere den rødgrønne regjeringen for hendelsene. Dette til tross for at vi nærmet oss et stortingsvalg. Vi kunne ha ha gjort et oppgjør med Aps beredskapspolitikk til et hovedpoeng i valgkampen, men gjorde det ikke.

Vi ville ha en politistudie for å sette i gang en tverrpolitisk dugnad for å gjøre landet vårt tryggere. Nå ser vi at Arbeiderpartiet velger en annen strategi. I stedet for å fremme sine egne og konkrete forslag, velger de heller å angripe regjeringen på sikkerhet og beredskap.

Høyres forslag om en politistudie endte opp i Politianalysen som raskt ble ett viktig startskudd for å endre norsk politi og beredskap til det bedre. I tillegg fikk vi Gjørv-kommisjonens rapport. Politireformen er en direkte oppfølging av dette.

Både Gjørv-kommisjonen og politianalysen var knusende, og viste at åtte år med rødgrønn justispolitikk ikke hadde bedret landets sikkerhet. Derfor var beredskap og samfunnssikkerhet et av temaene regjeringen raskt tok tak i etter valget i 2013, delvis i oppfølging av tiltak allerede Stoltenbergregjeringen hadde igangsatt. Etter snart fire år med borgerlig regjering har vi oppfylt og igangsatt samtlige av de 116 forslag som ble fremmet av Gjørv-kommisjonen, stortingsmeldingen om terrorberedskap og stortingets egen 22.juli-komite.

I tillegg har politiet gjennomført 1049 små og store beredskapstiltak etter 22. juli.

Det er direkte urimelig av Arbeiderpartiet å hevde at statsministeren og regjeringen ikke har levert, særlig når Støre selv i sin kronikk erkjenner at beredskapen vår er bedret under denne regjeringen. Også tidligere justisminister Knut Storberget har slått fast i høring i Stortinget at både den forrige regjering og den nåværende regjering har gjort veldig viktige grep for å styrke beredskapen.

Politireformen som Arbeiderpartiet selv støtter, er historisk. Det er den største politireformen siden politiet ble statlig i 1937. Paradokset er at Aps potensielle regjeringspartnere er mot reformen. Hvilken sikkerhetspolitikk vi får med Støre som statsminister er høyst usikkert.

Høyre har sikkerhet og beredskap som en våre fire viktigste saker for neste Stortingsperiode. Det har ikke Arbeiderpartiet.

Vi bør slå ring om arven etter 22. juli. Vi skal ha bred og åpen debatt, og kontinuerlig jobbe for å styrke vår beredskap. Det gjør regjeringen.

Tag: , , ,

Legg igjen et svar

Disse sidene benytter informasjonskapsler (cookies). mer informasjon

Dette stedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi den best mulige brukeropplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke dette stedet uten å endre dine innstillinger for informasjonskapsler eller trykker "Jeg forstår", aksepterer du dette.

Lukk