Truslene i vår tid Terror er ytterste konsekvens
av voldelig ekstremisme

Førsteside  »  Politikk  »  Truslene i vår tid
20. aug. 2014 Ingen kommentarer ›› Anders B. WerpFacebooktwittermail

I sommer var det mange som fikk følelsen av uro og kanskje frykt i sin velfortjente ferie. Terrortrusselen ble en påminnelse om at farene vil kan lese om ellers i verden, også kan nå oss. Heldigvis ble det ikke noe anslag. Heldigvis ble det synliggjort at vi har et beredskapsapparat som kan mobilisere på kort varsel. Det var og en bekreftelse på en handlekraftig regjeringen som tar informasjon som berører borgernes sikkerhet på alvor.

Foto: colorbox.com

Vi må bruke den kunnskapen som finnes om hvorfor noen tar skrittet fra ekstremistiske holdninger til ekstremistiske handlinger. Foto: colorbox.com

Men terrortrusselen og utviklingen i Syria og Irak understreker samtidig hvor viktig det er at vi styrker arbeidet med å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme. Terror er den ytterste konsekvens av radikalisering og voldelig ekstremisme.

Forebyggingsarbeidet er derfor helt sentralt for å sikre grunnleggende verdier som demokrati, menneskerettigheter og trygghet. Å leve uten frykt for å bli utsatt for hat og vold er en grunnleggende verdi i et trygt samfunn.

Det er mange meninger om hva som er riktig og galt i arbeidet med å forebygge radikalisering og ekstremisme.

TV 2-journalist Mah-Rukh Ali, for eksempel,  kritiserer norsk terrorberedskap. I et innlegg i VG 6. august skriver hun at «PST har feilet i noe når militante islamister klarer å rekruttere stadig flere nordmenn».

Dette er å begynne i feil ende.

Vi må i stedet snu blikket og se på nabolaget vårt. Skolen barna våre går på. Fritidstilbudet i byen og bygda. Det er her det viktige forebyggingsarbeidet starter. Vi har alle et ansvar for å være årvåkne i våre nærmiljøer for å forhindre at miljøer som forherliger vold eller voldsretorikk får fotfeste lokalt.

Den foregående regjeringen la fram sin handlingsplan mot radikalisering i 2010. Den var for vag, og ga få konkrete resultater. Regjeringen Solberg har derfor lagt fram en ny handlingsplan, hvor forebygging og forskning er satsningsområder.

Den nye handlingsplanen inneholder 30 konkrete tiltak med stor bredde, og de er langt fra «naive og blåøyde» som en kan få inntrykk av i innlegget til Mah-Rukh Ali. I forebyggende arbeid er det viktig at ansvaret for oppfølging blir tydelig plassert. I handlingsplanen er kun ett departement ansvarlig for hvert tiltak.

Vi må systematisere den kunnskapen som finnes om hvorfor noen tar skrittet fra ekstremistiske holdninger til ekstremistiske handlinger. Vi må lære mer om hvordan vi som samfunn kan hindre at unge personer gjør et feilgrep som kan få konsekvenser for resten av livet.

PST er vår nasjonale spydspiss i arbeidet mot voldelig ekstremisme i Norge. Forebygging er sentralt i PSTs arbeid. Samtidig er det viktig å være bevisst på hvilke rammer og begrensninger vi ønsker for PSTs virksomhet. Registrering eller overvåkning basert på politisk eller religiøs overbevisning er verken lovlig eller ønskelig. PST kan ikke, og skal ikke, være førstelinjen i møtet med radikalisering. Førstelinjen er oss alle, som medborgere.

Vi skal ha et lovverk som gir politiet og mulighet til å overvåke og om nødvendig straffeforfølge de som velger å støtte terrororganisasjoner. Men det viktigste virkemidlet er å gi et tydelig signal om at alle innbyggere, uansett bakgrunn, hører hjemme i samfunnet vårt. Det forebygger ekstremisme og det gjør samfunnet mer robust i møtet med destruktive holdninger.

Tag: , , ,

Legg igjen et svar

Disse sidene benytter informasjonskapsler (cookies). mer informasjon

Dette stedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi den best mulige brukeropplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke dette stedet uten å endre dine innstillinger for informasjonskapsler eller trykker "Jeg forstår", aksepterer du dette.

Lukk