Tomtefestelov i tråd med europeiske menneskerettigheter

Førsteside  »  Politikk  »  Tomtefestelov i tråd med europeiske menneskerettigheter
31. mar. 2015 Ingen kommentarer ›› Anders B. WerpFacebooktwittermail

Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) krevde i 2012 at Norge måtte endre tomtefestelovens § 33. Dommen i EMD slo fast at dagens lov ikke er forenelig med bortfesterens eiendomsvern. Det vil si at loven må endres i bortfesters favør. Norge er forpliktet til å følge dommen i EMD.

Regjeringen har nå lagt fram et lovforslag som på en balansert måte retter opp tomtefesteloven i tråd med pålegget fra EMD.

Tomtefesteloven har gjennom sin virketid i sterk grad bidratt til en lav inngangsbillett for festere av bolig- og hyttetomter. Samtidig som den har gitt bortfestere/grunneiere en enkel mulighet til å skaffe seg årlige inntekter av eiendommen.

Lovens hovedutfordring er at festekontraktene i de fleste tilfeller løper over svært lange tidsrom. I løpet av denne tiden endrer i mange tilfeller både eiendomspriser og forventninger seg. Når tiden er inne for å forlenge festeavtalen har ofte det som i sin tid var et interessefellesskap mellom fester og bortfester, utviklet seg til å bli et forventningsgap.

EMD konkluderer med at tomtefesteloven i for liten grad tar hensyn til eiendomsretten og bortfesters interesser ved forlengelse av festeavtaler.

Dette er nå rettet opp, samtidig som det er gitt unntak, begrensninger og overgangsregler som ivaretar festers interesser.

Tag: , ,

Legg igjen et svar

Disse sidene benytter informasjonskapsler (cookies). mer informasjon

Dette stedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi den best mulige brukeropplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke dette stedet uten å endre dine innstillinger for informasjonskapsler eller trykker "Jeg forstår", aksepterer du dette.

Lukk