Sikre arbeidsplasser og rimelige boliglån – ikke nye finanskriser

Førsteside  »  Politikk  »  Sikre arbeidsplasser og rimelige boliglån – ikke nye finanskriser
10. jun. 2016 5 kommentarer ›› Anders B. WerpFacebooktwittermail
Foto: colourbox.com

Høyre støtter tilknytning til EUs finanstilsynssystem, fordi det vil trygge folks sparepenger og arbeidsplasser. Foto: colourbox.com

Stortinget behandler i disse dager Norges tilknytning til EUs finanstilsynssystem. Høyre støtter en slik tilknytning, fordi det vil trygge folks sparepenger og arbeidsplasser. Og det vil sikre norsk finansnæring fortsatt tilgang til det europeiske markedet.

Saken får mye oppmerksomhet, og motstanderne bruker krigstyper i sin retorikk.

Norge har et nasjonalt Finanstilsyn. Finanstilsynet bidrar til finansiell stabilitet og ordnede markedsforhold, og til at brukerne kan stole på at finansielle avtaler og tjenester blir fulgt opp etter formålet. Det er et selvstendig styringsorgan som bygger på nasjonale lover og bestemmelser, og på internasjonale standarder for finansielt tilsyn.

Bakgrunnen for at EU ønsker et overnasjonalt «tilsyn med tilsynene» er enkelt sagt at man vil unngå at enkelte lands tilsyn slakker av på kravene for å tiltrekke seg utenlandsk finansnæring. Det overnasjonale tilsynet er med andre ord innført for å sikre at vi ikke får en ny finanskrise.

Den internasjonale finanskrisen viste hvor galt det kan gå når bankene tar mer risiko enn de kan tåle. EU etablerte derfor i kjølvannet av finanskrisen et nytt og mer omfattende system for samarbeid om finanstilsyn. Hensikten er å gjøre europeiske banker mer motstandsdyktige mot kriser og dårlige tider. Vi vet at ustabilitet fra verden rundt oss dessuten fort kan smitte over til Norge, med tilhørende konsekvenser for norske bankkunder og næringsliv.

Sier vi nei til å knytte oss til EUs finanstilsynssystem, betyr det at norsk finansnæring vil stå utenfor det indre markedet. Det betyr at norsk finansnæring kan få problemer med å bistå norske bedrifter på vei ut i verden, norske finansinstitusjoner som fondsselskapene ikke kan selge sine spareprodukter i EU på like vilkår, og at vi som «utenforland» antagelig vil bli ansett som mer risikable av utenlandske investorer. Det siste er svært alvorlig. Store deler av norsk næringsliv og en meget stor andel av norske boliglån er finansiert med innlån fra utlandet. Med andre ord vil et nei kunne bety dyrere lån for vanlige folk og dyrere finansiering for norske bedrifter. Det er det siste vi trenger når norsk økonomi står midt i en stor omstilling.

Dersom vi blir stående utenfor det europeiske samarbeidet om finanstilsyn, må vi forvente at EU vil suspendere EØS-samarbeidet for finansielle tjenester.

Finansiell tjenesteyting er grenseoverskridende. Det er derfor viktig at det norske Finanstilsynet har et godt og tett samarbeid med sine europeiske kolleger. Løsningen som er lagt frem for Stortinget, sikrer at Finanstilsynet kan delta i de felleseuropeiske tilsynsmyndighetene som medlemmer på lik linje med andre lands tilsynsmyndigheter, men altså uten at det er gitt stemmerett. Å oppnå slik stemmerett i EUs egne tilsynsmyndigheter har ikke vært mulig.

Det er ikke aktuelt for Norge å gå inn i en bankunion og vi blir ikke ansvarlig for tap i andre lands banker dersom vi slutter oss til tilsynet.

Denne saken har vært grundig behandlet over mange år. Den rød-grønne regjeringen, inkludert Senterpartiet, startet arbeidet i 2009. Og den har vært omtalt og behandlet i Stortinget hele 18 ganger etter det.

Tag: , ,

Kommentarer

 1. Marius Møllersen sier:

  Jeg fant den selv:

  https://www.finansnorge.no/blogg-staavi/nei-ingen-skal-flytte-finanstilsynet-til-brussel/

  Ved neste anledning burde du nok ta med informasjonsdirektør Tom Staavi som medforfatter. Det var fantastiske mengder ordrett sammenfall mellom din og Finans Norge sin artikkel.

 2. Marius Møllersen sier:

  Har du en kobling / link til en artikkel?

 3. Marius Møllersen sier:

  Du skriver:

  «en meget stor andel av norske boliglån er finansiert med innlån fra utlandet.»

  Har du en kilde?

Legg igjen et svar

Disse sidene benytter informasjonskapsler (cookies). mer informasjon

Dette stedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi den best mulige brukeropplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke dette stedet uten å endre dine innstillinger for informasjonskapsler eller trykker "Jeg forstår", aksepterer du dette.

Lukk