Rød-grønn selvtilfredshet er en fare for skognæringen

Førsteside  »  Politikk  »  Rød-grønn selvtilfredshet er en fare for skognæringen
30. aug. 2013 En kommentar ›› Anders B. WerpFacebooktwittermail
Foto: colourbox.com

Det har ikke manglet informasjon fra næringen om hvilke rammevilkår som måtte bedres for å øke konkurransekraften for skogbruket. Regjeringens erkjennelse av utviklingen har vært mangelvare. Først når krisen var et faktum kom regjeringen med tiltak. Da var det for sent for store deler av treforedlingsindustrien. Foto: colourbox.com

Skognæringen er inne i sin verste krise noensinne. Hundrevis av arbeidere har mistet jobben i treforedlingsindustrien. Norsk tømmer av ypperste kvalitet lastes i disse dager opp på tog for å bli foredlet i utlandet – det er ikke nok industrikapasitet igjen i Norge. Tusenvis av skogeierne vest for Oslofjorden vet ikke om det på sikt er kjøpere av deres massevirke. Sagbrukene er usikre på om de får tilgang på tømmer og om det er kjøpere av flis og spon. Et stort antall skogsentreprenører og tømmerbilsjåfører vet ikke om det er behov for deres tjenester. De rød-grønne har hatt regjeringsmakt og stortingsflertall i åtte år.

I denne situasjonen leser vi i et selvtilfreds leserinnlegg fra Arbeiderpartiets Martin Kolberg og Lise Christoffersen at regjeringen har gjenreist skogpolitikken. Jeg lurer på om 300 nylig oppsagte arbeidere ved Södra Cell Tofte er enig i dette.

Kolberg og Christoffersen kan også forsikre oss om at regjeringen har gjenreist industripolitikken til skogbrukets gunst. Jeg tror ikke 350 tidligere ansatte ved Norske Skog Follum kjenner seg igjen i denne gjenreisningen.

Særnorske regler tapper landets største treforedlingsbedrift, Norske Skog, for 200 millioner kr i året. Ikke nok med det, Norske Skog uttaler at de ville være mer konkurransedyktig enn sine svenske og finske konkurrenter dersom politikerne hadde gitt dem samme rammebetingelser som konkurrentene på andre siden av grensen har. Er dette å «skreddersy opplegg for den enkelte næring», slik Kolberg og Christoffersen skriver?

«Regelverket for tømmertransport skal tilpasses», leser vi videre. Den oppdaterte veilisten fra Statens Vegvesen kan fortelle oss det motsatte. I Buskerud er det kun E18 fra Akershus grense til Vestfold og noen strekninger i Drammen sentrum som er oppgradert til de nye vogntoglengdene for tømmertransport. Det hjelper ikke skogbruket, skogen står helt andre steder.

Senterpartiets Olav Skinnes forsøker i et annet innlegg å distansere partiet fra de rød-grønnes forsømmelser av skogbruket. Hans parti kaller samtidig skogeiernes prosjekt Treklyngen et luftslott. Treklyngen er en offensiv, men krevende, satsning på å reise ny skogbasert industri på Follums tidligere fabrikkområde. Skogeierne trenger en heia-gjeng, ikke politisk motstand fra Senterpartiet.

Senterpartiet stemte i 2009 sammen med Ap og SV for å fjerne avgiftsfritaket for biodrivstoff. Dermed forsvant en viktig del av grunnlaget for Norske Skogs prosjekt med produksjon av skogbasert biodrivstoff på Hønefoss. Det bør være smertefullt for Senterpartiet når Norske Skog nå er med på å investere flere hundre millioner kroner i produksjon av skogbasert biodrivstoff i New Zealand.

Veien framover er hardt arbeid, ikke selvtilfredshet

Høyre mener at særlig tre tiltak nå er viktig for skogbruket. For det første må det utarbeides en helhetlig skogstrategi for en langsiktig, bærekraftig og lønnsom industriell utnyttelse av norske skogressurser. Forslaget er fremmet av Høyre i Stortinget, og det er nedstemt av de rød-grønne. Videre haster det med å tilpasse transportbestemmelsene for tømmer til konkurransen fra våre handelspartnere. Særlig Sverige. For det tredje haster det med å etablere kapitalkilder for ny utvikling og industriell produksjon av trebaserte produkter. Høyre mener at også staten har en rolle her. Høyre har foreslått at skogeiernes skogfond kan åpnes for bruk til industriformål. Dette forslaget ble også stemt ned av de rød-grønne.

Les også mitt blogginnlegg om skogpolitikk her.

Tag: , , ,

Kommentarer

  1. Andreas sier:

    Bra! Og en liten digresjon: Jeg er lei av at norsk landskap blir mer og mer gjengrodd. Jeg ser skog rundt meg på absolutt alle kanter. Hogg mer skog! Slipp flere dyr ut på beite.

Legg igjen et svar

Disse sidene benytter informasjonskapsler (cookies). mer informasjon

Dette stedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi den best mulige brukeropplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke dette stedet uten å endre dine innstillinger for informasjonskapsler eller trykker "Jeg forstår", aksepterer du dette.

Lukk