Odelsloven – til nytte og besvær

Førsteside  »  Politikk  »  Odelsloven – til nytte og besvær
6. aug. 2012 Ingen kommentarer ›› Anders B. WerpFacebooktwittermail

Landbruket trenger muligheter og ikke begrensninger. (Foto: Andreas Krappweis/stoch.xchng)

Det har vært flere reaksjoner på mitt innlegg om å fjerne odelsrettens grunnlovsbeskyttelse. Jeg skal være den første til å understreke at det ikke finnes noen selvsagte eller enkle løsninger på et så følelsesladet tema som endringer i odelsloven. Men likevel mener jeg at vi må vurdere dagens situasjon i landbruket, og se om den er slik vi ønsker.

I dag er det betydelig færre utøvere i landbruket enn tidligere. Antallet har gått fra ca. 200 000 rundt 1950 til mindre enn 50 000 i dag. Statistikken viser at mange gårdsbruk står uten lys og aktivitet. Bosettingen i distrikts-Norge er i dag mer avhengig av annen sysselsetting enn av aktiviteten på gårdene. NRK presenterte for noen dager siden statistikk som viser at antall gårder med melkeproduksjon på landsbasis har gått ned med 49 prosent siden år 2000. Det er spesielt mange unge gårdbrukere som velger å selge melkekvoten sin.

Dette viser etter min mening at norsk landbruk trenger muligheter og ikke begrensninger for at næringen skal kunne utvikle seg og bidra til å sikre matproduksjon, verdiskaping og spredt bosetting. Odelsretten er en lov som sikrer eierrettigheter for den aller nærmeste slekten. Dette har vært viktig og positivt for landbruket, fordi det skapte forutsigbare generasjonsskifter. Men etter min mening er det flere hensyn enn tidligere som skal ivaretas av landbrukslovgivingen.

En gjennomgang av loven ut fra om den fremmer eller hemmer en ønsket utvikling i næringen behøver ikke ende med en konklusjon om at odelsloven skal avvikles. Men så lenge odelsretten er grunnlovsfestet blir en slik gjennomgang nesten bortkastet. Fordi Grunnlovens § 107 i svært liten grad gir handlingsrom for endringer.

Tag: ,

Legg igjen et svar

Disse sidene benytter informasjonskapsler (cookies). mer informasjon

Dette stedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi den best mulige brukeropplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke dette stedet uten å endre dine innstillinger for informasjonskapsler eller trykker "Jeg forstår", aksepterer du dette.

Lukk