Når politiske dogmer går foran rettssikkerhet

Førsteside  »  Politikk  »  Når politiske dogmer går foran rettssikkerhet
18. jul. 2015 Ingen kommentarer ›› Anders B. WerpFacebooktwittermail

Arbeiderpartiet viser igjen at politiske dogmer går foran viktige samfunnshensyn. I dette tilfellet er det Tove Karoline Knutsen som i et innlegg synliggjør at det er viktigere at offentlige aktører utfører DNA-analyser, enn at man i en straffesak får det best mulige beslutningsgrunnlaget.

Høyre mener rettsikkerheten er viktigst. Det offentlige har ikke et naturgitt monopol på den objektive sannhet.

De siste ukene har vi sett hvilken betydning DNA-analyser har i alvorlige straffesaker. Kristin-saken fra 1999 i Larvik er et eksempel på en uoppklart drapssak hvor etterforskningen nå er gjenopptatt, og hvor DNA-spor spiller en sentral rolle.

Strafferettspleien i Norge skal være et offentlig anliggende, skriver Knutsen. Ja, ingen er uenige i det. Men for Arbeiderpartiet innebærer det tydeligvis også at alle sider ved en straffeprosess skal være i offentlig regi.

For Høyre er det viktigste at retten får et best mulig beslutningsgrunnlag i spørsmålet om skyld eller uskyld i en straffesak. Politiet benytter seg av privat kompetanse i sikring av bevismateriale i for eksempel datakriminalitet, og retten benytter seg av privatpraktiserende sakkyndige. Det viktigste er resultatet, og at det faglige arbeidet i en straffesak er utført på en akkreditert, faglig oppdatert og kompetent måte. Enten det skjer i offentlig eller privat regi.

DNA-analyser er svært kraftfullt bevismateriale. Analysen kan i noen tilfeller være det beviset som veier tyngst i spørsmålet om skyld eller uskyld. Da er kvaliteten på analysen avgjørende. Høyre mener derfor hensynet til rettssikkerheten og de berørte i saken tilsier at man har tilgang til den mest oppdaterte kompetanse på DNA-analyser.

Men for Arbeiderpartiet er dette tydeligvis underordnet. Det viktigste er at DNA-analysen er utført ved et offentlig laboratorium.

Knutsen er i tillegg så freidig at hun viser til hva de rød-grønne gjorde i sin regjeringstid. Faktum er at de ikke løftet en finger for å etablere flere akkrediterte laboratorier som kan analysere DNA i straffesaker. Tvert i mot, Arbeiderpartiet stemte ned alle Høyres forslag om dette. Ikke nok med det, på slutten av sin regjeringsperiode deltok de ikke en gang i Stortingsdebattene Høyre reiste om temaet.

Men våre gjentatte forslag og retorikk må likevel ha gjort et visst inntrykk. For i sitt aller siste regjeringsår hentet de fram et fikenblad av en innrømmelse. De utredet behovet for flere analysemiljøer.

DNA-analyser er ikke bare viktig bevismateriale. Det er også personvernhensyn som må ivaretas ved behandlingen av analyseresultatene. Noe av det første regjeringen gjorde etter regjeringsskiftet var å starte arbeidet med disse avklaringene. Hva gjorde de rød-grønne på dette feltet? Ingenting.

(Dette blogginnlegget bygger på mitt svarinnlegg til Tove Karoline Knutsen, inntatt i VG 18. juli.)

Tag: , , ,

Legg igjen et svar

Disse sidene benytter informasjonskapsler (cookies). mer informasjon

Dette stedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi den best mulige brukeropplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke dette stedet uten å endre dine innstillinger for informasjonskapsler eller trykker "Jeg forstår", aksepterer du dette.

Lukk