Nærpolitiet styrkes Dagens politistruktur fører til
sentralisering av ressurser

Førsteside  »  Politikk  »  Nærpolitiet styrkes
27. feb. 2015 Ingen kommentarer ›› Anders B. WerpFacebooktwittermail
Politiet må organiseres får å kunne møte morgendagens kriminalitet. Foto: colourbox.com

Politiet må organiseres får å kunne møte morgendagens kriminalitet. Foto: colourbox.com

I en kommentar i Nationen 26. februar gjør Kato Nykvist et poeng av at regjeringen og Venstre bruker begrepet nærpolitireform. Hovedpoenget i Nykvists kommentar er bruk av retoriske knep for å lage en kulisse av virkeligheten. Han valgte et dårlig eksempel ved å peke på nærpolitireformen, selv om temaet for øvrig var interessant nok.

La oss starte med å se på dagens situasjon i politiet. Det må jo være Nykvists referanse når han konkluderer med at nærpolitireformen er det motsatte, nemlig en sentralisering.

Dagens politistruktur fører til en sentralisering av ressurser til politiets særorganer og til de største politidistriktene og tjenestestedene. I tillegg er det sårbare spesialistmiljøer i mange små og mellomstore politidistrikter på felt som eksempelvis datakriminalitet, organisert og økonomisk kriminalitet. Dette har forsterket sentraliseringen ytterligere, fordi disse viktige fagmiljøene dermed må bygges opp sentralt. Polititjenesten som tilbys i dag er ulik mellom politidistriktene. Oppklaringsprosent og saksbehandlingstid varierer for mye. Politianalysen slår fast at dagens organisering av politiet er et hinder for en effektiv polititjeneste.

Vi må heller ikke glemme det dystre bakteppet med dagens organisering. Nemlig at Gjørv-kommisjonens utvetydige rapport konkluderer med at myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet og at angrepet på regjeringskvartalet kunne vært hindret.

Nærpolitireformen skal snu denne utviklingen. Når vi reduserer antall politidistrikter, flyttes politikraft, kompetanse og kapasitet fra de store sentrale enhetene nærmere innbyggerne. De fyller et faglig vakuum, som dessverre finnes i mange av dagens politidistrikter.

Noen forsøker umiddelbart å gjøre dette til en diskusjon om antall lensmannskontor. Vi kommer fortsatt til å ha mange lensmannskontorer spredt ut over hele landet. Men det blir færre enn de 354 vi har i dag. Vi må huske at 96 % av dagens lensmannskontorer er stengt kveld, natt og i helgene. Dette gir falsk trygget mange steder.

Reformen styrker både lokal kriminalitetsforebygging og gir mer lokal politikraft på de tider av døgnet når behovet er størst. Regjeringen og Venstre stiller krav til politiets responstid, vi forsterker samarbeidet mellom kommune og politi og vi stiller tydelige og konkrete krav til polititjenesten i lokalsamfunnene.

Slik opprettholdes rettssikkerheten og samfunnssikkerheten styrkes i hele landet.

Tag: , , , ,

Legg igjen et svar

Disse sidene benytter informasjonskapsler (cookies). mer informasjon

Dette stedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi den best mulige brukeropplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke dette stedet uten å endre dine innstillinger for informasjonskapsler eller trykker "Jeg forstår", aksepterer du dette.

Lukk