Mobilisering for norsk treforedling

Førsteside  »  Politikk  »  Mobilisering for norsk treforedling
22. mar. 2013 Ingen kommentarer ›› Anders B. WerpFacebooktwittermail

Høyre besøker Södra Cell Tofte. F.v. Svein Flåtten, næringspolitisk talsmann Høyre, Espen Eriksen, Södra Cell Tofte, Monica Bratlie, ordfører (H) Hurum kommune, Anders B. Werp, Buskerud Høyre, Per Floberg, Södra Cell Tofte og Espen Thorvaldsen, Hurum Høyre. (Foto: Södra Cell Tofte)

– Hadde regjeringen fulgt egne råd, ville ikke Tofte blitt nedlagt. Ordene er ikke mine, men styreleder i Norges Skogeierforbund Olav Veum sine (Nationen 21.03.2013). Det er vel få som kjenner skognæringens rammevilkår og utfordringer bedre. Likevel blir Martin Kolberg (Ap) og Per Olaf Lundteigen (Sp) provosert når jeg peker på denne kvalifiserte uttalelsen i Drammens Tidende den 22. mars.

At Kolberg sier han ikke en gang vil ta uttalelsen til orientering er en god beskrivelse av virkelighetsforståelsen hos regjeringen. Det har nemlig ikke manglet informasjon om næringens utfordringer. Det er myndighetenes erkjennelse som har vært mangelvare. Næringsministeren innrømte dette når han for noen dager siden uttalte at regjeringens tiltak ikke har vært tilstrekkelige.

Jo, Lundteigen; Høyre har kommet med forslag som ville dempet konkurranseulempen for norsk treforedlingsindustri. Vi har foreslått å øke avskrivinger for å stimulere til investering og modernisering, endre takstvurderingsprinsippene for eiendomsskatt som rammer skjevt og å redusere formuesskatten, som vil komme skogeiere og norskeid treforedlingsindustri til gode. Vi har tydelig markert nødvendigheten av å liberalisere transportbestemmelsene for tømmertransport. Senterpartiet har ikke støttet et eneste av disse initiativene.

Det er ingen tvil om at Kolberg og Lundteigen deler Høyres bekymring og engasjement for norsk treforedlingsindustri. Konsekvensene vil være enorme dersom næringen svekkes ytterligere. Store deler av treforedlingsindustrien sliter kraftig, konkurransen er knallhard og det er et sviktende marked for de tradisjonelle produktene cellulose og avispapir. Samtidig er næringen basert på et råstoff som har unike kvalitetsegenskaper og nærmest ubegrensede nye bruksområder. Derfor må alle gode krefter nå samarbeide for å finne en vei videre. Høyre vil bidra til dette.

Jeg har også tidligere skrevet et lengre innlegg om treforedlingsindustri her.

Tag: , , ,

Legg igjen et svar

Disse sidene benytter informasjonskapsler (cookies). mer informasjon

Dette stedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi den best mulige brukeropplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke dette stedet uten å endre dine innstillinger for informasjonskapsler eller trykker "Jeg forstår", aksepterer du dette.

Lukk