Lokal verdiskaping kommer kommunen til gode

Førsteside  »  Politikk  »  Lokal verdiskaping kommer kommunen til gode
21. jul. 2015 Ingen kommentarer ›› Anders B. WerpFacebooktwittermail

I et leserinnlegg sendt flere av Buskeruds aviser kritiserer Arbeiderpartiets Lise Christoffersen Høyre for et forslag om å la kommunene beholde en andel av lokal verdiskaping. Regjeringen har foreslått at 1 prosent av selskapsskatten skal tilbakeføres til kommunene som bidrar til vekst i det private næringsliv.

Regjeringens forslag synes å ha støtte fra et flertall av norske kommunepolitikere. Kommunal Rapport gjennomførte nylig en undersøkelse der hele seks av ti spurte kommunepolitikere sier seg helt eller delvis positiv Høyres forslag. Kun 22 prosent var helt eller delvis uenige. Hovedkonklusjonen er altså at en ny modell, som vil innebære en omfordeling mellom kommunene, får strålende mottagelse hos de fleste kommunepolitikerne.

Med den nye modellen legges det til rette for at lokalsamfunnet kan beholde en større del av verdiskapningen som skjer i egen kommune. All vekst, og ikke gammel næringsstruktur, vil utløse en ny inntekt. Den nye modellen vil dermed gi alle kommuner, både små og store, inntektssvake og inntektssterke, insentiver til næringsutvikling.

Modellen skal innføres fra 2017 og vil ha en pott på anslagsvis 2,9 milliarder kroner. Beregninger over hvilke kommuner som vil komme best ut vil først være mulig å foreta neste år. Tallene Christoffersen bruker er for tidligere år, og derfor ikke riktige.

Høyre/Frp-regjeringen gir også kommunene flere frie inntekter slik at de får større frihet til å disponere slik de selv vil ut fra lokale behov. Vi tror nemlig at man lokalt vet best hvordan man får mest ut av pengene.

For å hjelpe kommunene som sliter på grunn av sviktende inntekter øker vi overføringene med 1,1 milliarder kroner allerede i år.

Neste år blir det en vekst i kommunenes samlede inntekter på mellom 6 og 7 milliarder kroner. Av dette blir 4,5-5 milliarder kroner frie inntekter. Dette er på nivå med snittet de siste årene.

Regjeringen har høye ambisjoner for kommunene og det lokale velferdstilbudet. Vi fortsetter å styrke tilbudene innen rus og psykiatri, lokale helsetilbud og det sosiale sikkerhetsnettet i kommunene. Slik kan flere klare seg bedre i hverdagen, og færre falle utenfor.

Tag: ,

Legg igjen et svar

Disse sidene benytter informasjonskapsler (cookies). mer informasjon

Dette stedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi den best mulige brukeropplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke dette stedet uten å endre dine innstillinger for informasjonskapsler eller trykker "Jeg forstår", aksepterer du dette.

Lukk