Hva nå? Tiden er kommet for å gratulere Trump med folkets tillit

Førsteside  »  Politikk  »  Hva nå?
9. nov. 2016 Ingen kommentarer ›› Anders B. WerpFacebooktwittermail

En overraskende kalddusj, det var vel følelsen mange fikk av å våkne til onsdagens nyheter: Donald Trump blir ny president i USA. Meningsmålingene levnet ham liten sjanse. Men velgerne bestemmer i et demokrati. De neste fire årene skal han lede verdens største økonomi, verdens sterkeste militærmakt og være vår nærmeste allierte.

I sin takketale vektla Trump at han vil være alle amerikaneres president. Det er nye toner, når vi husker den aggressive retorikken fra nominasjonen og valgkampen. Behovet for forsoning er stort.

Fra norsk side er det viktig å få avklart den nye presidentens tilnærming til NATO-alliansen, frihandel og klimapolitikk. Dette er spørsmål som regulerer internasjonal sikkerhet, verdiskaping og miljø.

I en tid hvor både truslene og den sikkerhetspolitiske usikkerheten øker, er vårt lands sikkerhet helt avhengig av at NATO står samlet. Med slagkraft, felles verdier og sterkt samhold. Det har vært en garanti for vår sikkerhet i snart 70 år. Trumps tidligere uttalelser ga grunn til bekymring. Likevel tror jeg det avklares at hovedlinjene i USAs sikkerhetspolitikk videreføres.

Spørsmålet om USAs posisjoner i frihandel er mer bekymringsfullt. Proteksjonisme vil bremse verdenshandelen. Norge er helt avhengig av god tilgang til markedene for våre produkter. Hvis verdens største økonomi begynner å gjerde inn sitt hjemmemarked, vil ringvirkningene raskt få negative konsekvenser for norske arbeidsplasser og verdiskaping. Resultatet av presidentvalget kom eksakt 27 år etter Berlinmurens fall, som ble startpunktet for forbrødring og internasjonalt samarbeid. La oss ikke nå få handelsmurer i stedet. I det republikanske partiet er det sterke tradisjoner og talspersoner for frihandel. Derfor er mitt håp at USA fortsatt vil bidra til en verdenshandel med minst mulig hindringer.

Parisavtalen er resultatet av en gedigen internasjonal dugnad for en ambisiøs klimapolitikk. Formalitetene vil gjøre det tidkrevende å tre ut av denne avtalen, slik Trump har antydet under valgkampen. Men uansett trenger verdenssamfunnet sterke og store pådrivere for å nå klimamålene. USA har hatt en slik rolle. Jeg håper inderlig det vil fortsette, selv om håpet i denne saken sannsynligvis må vike plassen for realiteten.

Tiden er kommet for å gratulere Trump med folkets tillit. Den nye presidenten skal nå vise at han kommer til å føre stolte amerikanske tradisjoner videre.

Tag: , ,

Legg igjen et svar

Disse sidene benytter informasjonskapsler (cookies). mer informasjon

Dette stedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi den best mulige brukeropplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke dette stedet uten å endre dine innstillinger for informasjonskapsler eller trykker "Jeg forstår", aksepterer du dette.

Lukk