EU, en verdig prisvinner

Førsteside  »  Politikk  »  EU, en verdig prisvinner
11. des. 2012 Ingen kommentarer ›› Anders B. WerpFacebooktwittermail

Fredsprisen til EU er viktig, riktig og nødvendig. Kilde: europa.eu

Det var en gripende og sterk opplevelse å være til stede da EU mottok Nobels fredspris. Sjelden har en prismottaker vist så gode resultater i sitt fredsarbeid og vært en så verdig prisvinner.

I sin tale minnet presidenten i Det europeiske råd, Herman Van Rompuy, oss om at krigen er like gammel som Europa. Bare i løpet av de siste 100 år har to verdenskriger hatt sine kilder i Europa, med over 80 millioner døde og endeløse lidelser som resultat.

Hvordan skal man klare å etablere forsoning og samtidig hindre ny krig med en slik blodig historisk ballast? Er det i det hele tatt mulig? Ja, EU har klart det.

Fra prisutdelingen i Oslo rådhus

EUs historiske røtter henter sin næring fra troen på at samarbeid og samhandel skal forebygge krig og konflikt. De fire friheter, fri bevegelse av varer, tjenester, kapital og personer, er livsnerven. Rammen er et forpliktende samarbeid.

Og denne resepten har virket. EU er verdenshistoriens hittil mest vellykkede fredsprosjekt.

Men det er ikke et avsluttet prosjekt, og ikke en fasit. Det er historisk feilkobling å ta dagens fred for gitt. EU er en pågående prosess, hvor de endeløse kompromissene er verktøyet. Resultatet er fred, forsoning, demokrati og menneskerettigheter.

En av arkitektene bak det enhetlige Europa, den franske økonomen og diplomaten Jean Monnet, sa det slik: «Better fight around a table than on a battle-field.»

Eller som Nobelkomiteen sier i sin begrunnelse, at det stabiliserende arbeidet til EU har bidratt til å omforme Europa fra et kontinent i krig til et kontinent i fred.

Utfordringene står i kø for EU.

Den pågående finanskrisen preger den politiske dagsorden. Nettopp nå er EU viktigere enn på lenge. For i krisetider har ekstremisme, nasjonalisme og troen på enkle løsninger god grobunn. Da er samtaler, samarbeid og forhandlinger viktigere enn noensinne.

Det er grunn til å håpe at prisutdelingen til EU vil bringe debatten inn i et realistisk spor her hjemme. Prisen er en påminnelse om hva EU er og hvor vellykket EU har vært.

Buskerud Høyres toppkandidater feirer fredsprisen med fakkeltog. Fv. Kristin Ørmen Johnsen, Trond Helleland og bloggforfatteren

Ikke minst er prisen en påminnelse om hvor viktig det er at EU lykkes i tiden som kommer. Hva er alternativet? Hva blir konsekvensen dersom EU ikke lykkes med å løse Europas problemer gjennom forhandlinger og samarbeid?

Den norske debatten er innadvendt, og gir dessverre ingen bidrag eller svar på disse fundamentale spørsmålene.

Røde bannerne med hammer og sigd tas fram som svaret på Europas problemer, slik vi så i motdemonstrasjonen på Youngstorget kvelden før prisutdelingen. Det gir grunn til dyp bekymring. Er vi i ferd med også å glemme de 100 millioner menneskene som døde i kommunistiske samfunnseksperimenter?

EU er Europas viktigste forsvar mot ekstremisme, både til høyre og til venstre. Derfor er fredsprisen så inderlig fortjent, viktig og nødvendig.

Tag: ,

Legg igjen et svar

Disse sidene benytter informasjonskapsler (cookies). mer informasjon

Dette stedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi den best mulige brukeropplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke dette stedet uten å endre dine innstillinger for informasjonskapsler eller trykker "Jeg forstår", aksepterer du dette.

Lukk