200 år – la oss feire!

Førsteside  »  Buskerud  »  200 år – la oss feire!
17. mai. 2014 Ingen kommentarer ›› Anders B. WerpFacebooktwittermail
Min 17. mai-tale i Hokksund:

Grunnlovens 200 års-jubileum feires med pomp og prakt over hele landet. Foto: colourbox.com

Kjære alle sammen, gratulerer med dagen.

La meg først takke ildsjelene her ved Gamle Sorenskrivergården. Dere har i en årrekke laget rammen for en hyggelig, viktig og verdig del av 17. mai feiringen i Øvre Eiker.

Som vi alle vet så er det i år en svært gledelig og ekstra dimensjon ved feiringen. 200 års jubileet er en lysende bekreftelse på at vitaliteten, håpet og troen fra 1814 hadde nok kraft til å være viktig for oss helt fram til i dag.

I løpet av seks uker formulerte 112 menn 110 paragrafer.

Fordelt på 24 sider var dette et mesterverk.

Et mesterverk som hadde styrke til å bygge en nasjon. Visdom til å veilede oss gjennom nesten hundre års union med Sverige. Inspirasjon til å overvinne fem års nazistisk underkuelse. Og ikke minst formulerer grunnloven ideer som fortsatt styrer samfunnsutviklingen den dag i dag.

Grunnloven har alltid engasjert. Det har vi ikke minst sett den siste halvannen uken. Stortinget har nå endret språkformen, og gjort grunnloven tilgjengelig på både bokmål og nynorsk. Og vi har gjennomført det som ekspertene kaller de største innholdsmessige endringene i grunnlovens historie.

De som fulgte debatten på Stortinget kunne se at temperaturen var høy og engasjementet sterkt. Likevel, nå som debatten er avsluttet og voteringene, som tok nesten to timer, gjennomført – er vi alle like glade i og stolte av grunnloven vår.

For vi vet at vi i grunnloven fortsatt har en svært god samfunnskontrakt mellom borgerne og myndighetene. Den sikrer folkesuvereniteten, maktfordelingsprinsippet og nå også menneskerettighetene. Og den fastslår viktige rettigheter som eksempelvis trosfrihet, eiendomsrett og ytringsfrihet.

Kort og godt: Den bærer demokratiet, rettsstaten og landets selvstendighet på sine skuldre. Det har den gjort i 200 år. Og –» I dag begynner de neste 200 årene i det norske demokratiet», som stortingspresident Olemic Thommessen sa det under jubileumsmøtet i Stortinget for to dager siden.

Med grunnloven i hånd har landet skritt for skritt og sten for sten blitt til det landet som vi er så stolte av.

Formannskapslovene i 1837 er et eksempel på samfunnsutvikling direkte inspirert av grunnloven. De var det første og viktige skrittet for lokaldemokratiet. Hvor de som bar kostnadene med lokale tiltak, nå også kunne styre dem. Dette var et banebrytende lovverk i Europeisk sammenheng.

I 1884 fikk vi parlamentarismen, maktfordelingen som fastslår at regjeringen styres av parlamentets flertall. Det mange kanskje ikke er klar over, er at parlamentarismen først ble grunnlovsfestet i 2007. Forståelsen og praktiseringen av grunnloven var altså så innarbeidet at et av våre viktigste maktfordelingsprinsipper var ulovfestet i 123 år!

Som det andre landet i Europa, Finland var først, fikk norske kvinner allmenn stemmerett ved stortingsvalg i 1913. Fra samme år hadde kvinner rett til å velges inn både på Stortinget og i kommunestyrer. Grunnloven gjaldt nå for alle. Det vil si, først i 1919 ble bestemmelsen opphevet, som fratok personer med fattigunderstøttelse stemmeretten.

Jeg vil også nevne endringene i 2009, som i praksis opphevet statskirken. Kirken beholdt en plass i grunnloven, samtidig som den skal styre seg selv. Et godt utgangspunkt for å ivareta kirkens og religionenes viktige funksjon i samfunnet.

For noen dager siden vedtok vi at grunnleggende menneskerettigheter også skal inn i grunnloven. Den prinsipielle debatten om dette dreide seg om hvor langt vi kan gå, uten å få økt rettsliggjøring og flytting av makt fra Stortinget, fylkesting og kommunestyrer til domstolene.

Eiker var en av de få bygdene som hadde to representanter på Eidsvold. Det var gårdbruker Christopher Borgersen Hoen og prost Frederik Schmidt. Hver for seg gav de viktige bidrag til det som til slutt ble grunnloven. Mange fant det oppsiktsvekkende at både haugianeren Hoen og prosten Schmidt representerte Buskerud. Det viser at takhøyde og toleranse ikke er noe nytt her i Øvre Eiker.

Vi har mye å feire og være stolt av i dag. Jeg gratulerer dere alle sammen med den store dagen!

Tag: ,

Legg igjen et svar

Disse sidene benytter informasjonskapsler (cookies). mer informasjon

Dette stedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi den best mulige brukeropplevelsen. Hvis du fortsetter å bruke dette stedet uten å endre dine innstillinger for informasjonskapsler eller trykker "Jeg forstår", aksepterer du dette.

Lukk